PRESENTACIÓ LEM 2002

“Cada música ens transporta al clima en el qual ha estat creada, i la
riquesa dels climes i també de les músiques rau en la seva diversitat, en
les seves presències sovint radicalment diferents. Climes interiors i climes
exteriors: en la seva varietat està la possibilitat de gaudir-ne.”

“Cada música nos transporta al clima en el que ha sido creada, y la
riqueza de los climas y también de las músicas reside en su diversidad, en
sus presencias a menudo radicalmente diferentes. Climas interiores y climas
exteriores: en su variedad está la posibilidad de disfrutarlos.”

“Each music takes us to the climate in which it was created andthe richness of climates -and also that of music- lies in their diversity, in their often radically different presence. Inner and outer climates: the possibility of enjoying them lies in their variety”.

(Alfred Rodriguez Picó)

CATALÁ

Vivim en aquest món. Vivim en sol món, encara que ple de mons que estan plens de fragments d’aquest món. Cada fragment pot considerar-se un reflex de la totalitat del món.

Per a les persones que organitzem el festival LEM, tant és parlar d’estils musicals, gèneres i variacions d’aquests, com d’arts culinàries, variacions i innovacions d’aquestes. I, a propòsit del festival que comença, hem pensat que la metàfora pel 2002 seria la climatologia. Així que parlarem de meteors, humors del temps, estats de l’atmosfera… tan sols per recordar que la veritable riquesa del clima resideix en la seva variabilitat, els seus contrastos i la imprevisibilitat amb que ens ve a l’encontre. I en lloc d’anar queixant-nos perquè el clima amb què ens rep un dia o un altre no és el que esperàvem, preferim gaudir d’ell: de la pluja com del sol, del vent com de la boira, de la calor com del fred, estudiar els centenars de tipus de pluja, advertir des de quin punt cardinal bufa cada vent, submergir-nos en mars encalmats i observar els mateixos mars a prudent distància quan esclaten embravits contra la costa.

Tan variades com el clima són les músiques i tantes actituds són necessàries per gaudir-les com estats abasta el nostre ànim quan dialoga amb la meteorologia que ens acompanya en les nostres vides.

Sisena edició del festival internacional LEM: músiques reals i diverses com el clima; músiques no condicionades, per ser viscudes sense que calgui climatitzarles. La creació sonora més avançada de tot el ric i divers planeta: de vegades crua, altres vegades incisiva, d’altres embolcallant i encara unes altres, lluminosa, fosca, inesperada o íntima. Com el clima. Com el baròmetre tradicional català de la imatge d’aquest any, el LEM prevé, en la seva sisena edició, de les tempestes, les calmes, les pluges, els vents i les temperatures sonores. Sisè nivell del projecte que en 1996 va començar el seu camí, aquí estarem durant dos mesos, amb tot el millor que l’experiència dels anys anteriors ens ha deixat a les mans: una estupenda seu central en el Saló d’Actes del Districte de Gràcia. Tres subseus: Caixafòrum, en la qual tindrà lloc la inauguració del festival amb tres potents projectes multimèdia, i que significa la represa de la col·laboració amb la Mediateca de la Fundació La Caixa; el CAT, un espai la col·laboració del qual és ja habitual en el LEM i que aquest any acull propostes molt singulars i també nous formats del rock que està, diuen, canviant el rock; i l’Espai, on un any més se situaran els concerts de major format i el tradicional concert de cloenda amb la Banda Municipal de Barcelona. Fins aquí la secció oficial. Quant a la secció off, que té lloc en els bars del barri i aporta al festival els moments, les sorpreses i els descobriments inesperats, que en els últims anys ha anat adquirint magnitud i sentit, es consolida com una plataforma per mostrar el treball de nous creadors, els projectes joves que precisen donar-se a conèixer i que sorgeixen d’una convocatòria oberta, llançada en internet al començament de l’any. D’aquesta secció sorgirà l’artista o grup resident de l’any 2003. Finalment, com a estratègics finals de festa, les sessions de dj, rebatejades com audiomenús, posaran la conclusió a algunes nits particularment intenses.

Perquè vostès no hagin de sortir cada dia al carrer amb impermeable, paraigua, ulleres de sol, bronzejador, raquetes per a la neu, vestit de bany i bufanda al mateix temps, el programa que tenen a la mà inclou la previsió dels 47 moments climatològicosonors que tindran lloc durant aquests dos mesos.

Els responsables d’aquest sisè mapa internacional de les arts sonores, volem agrair als artistes, als espais que ens acullen, als professionals de tot el món que donen suport al festival, al públic que any rere any demostra la seva fidelitat i les institucions d’aquest barri extraordinari i aquesta ciutat tan especial, tot el suport, la confiança i aquest inequívoc feed-back que ens diu com n’és d’important tot aixòque tenim el privilegi de fer que passi any rere any, tant com a tots aquells que han participat intensament en la definició d’aquest festival únic al món, al llarg del seu ja extensa singlada, amb la seva saviesa, el seu esforç i desinterès.

A tots, benvinguts al LEM 2002!

Gràcia Territori Sonor

Comments are closed.

2024 HISTÒRIC GTS · DISSENY: JOANA MOLL / CHIARA HUANG · DOCUMENTACIÓ: VÍCTOR NUBLA / O'GLOR CARVALHO · RSS Feed · Entra

Organic Themes