PRESENTACIÓ LEM 2015

lem_20_anys_01

LEM 2015: 20 ANYS!

 

Defensen alguns la idea que ens resulta impossible comprendre el passat perquè no podem girar el cap 180 graus. Aquells animals que poden fer-ho, que són molts, considerarien, segons aquesta teoria, els vectors temporals com a posicions geogràfiques i aquestes, com a sectors de temps circular. Les bèsties, havent resolt la qüestió cervical, haurien simplificat amb èxit la complexa estructura psíquica subjacent en el desconeixement del que passa a la nostra esquena i això les hauria portat també a atorgar a la memòria el paper de factoria de l’instint.

EL LEM fa 20 anys. Mirem enrere, doncs. Podem començar per la inefable retrospectiva estadística: les xifres. El LEM és un festival petit que potser, fins i tot, no és un festival, però 185674 espectadors han decidit invertir el seu temps en assistir-hi. És un projecte en el qual han col·laborat 204 persones en tots aquests anys i 1079 projectes artístics han estat presentats en els diversos contextos del festival. Mirem enrere i recordem com era Barcelona l’any 1996, què passava a Gràcia, quin paper tenien les músiques d’exploració en el context cultural de la ciutat. No es parlava gaire al carrer d’improvisació, de samplerisme o de música experimental. No hi havia pràcticament activitats de ciutat que es desenvolupessin en barris i territoris no centrals amb aquests continguts ni comptàvem amb plataformes per difondre internacionalment l’experimentació sonora d’aquí mentre que arreu, l’exploració de nous llenguatges i expressions havia deixat, feia dècades, de ser patrimoni de les escoles de música contemporània per convertir-se en una pràctica habitual en el context de les músiques populars, conseqüència inevitable de les dues grans revolucions sonores del segle XX. Transgressions que, a més, es produïen en un arc generacional amplíssim i que finalment van pesar prou en la balança dels temps com per a que les músiques cultes i les populars es trobessin en el territori de l’experiment i les aventures de risc. Mirem enrere, i enguany convidem artistes que han protagonitzat concerts memorables en anteriors edicions. I per acabar-ho d’adobar, fem públics els arxius històrics d’aquests 20 anys d’activitat!

I mirem endavant: nous projectes emergents i d’altres inèdits aquí, es presentaran en aquesta edició, exploracions sonores inaudites. També ens aproximarem a la literatura fantàstica de diverses maneres i ens sorprendrem amb el treball conjunt de músics, poetes i cuiners…

Tenim com a objectiu, des de 1996, oferir-vos projectes artístics que posen en qüestió les certeses formals, tal com vam signar en la Declaració Europea de la Música Experimental, a Copenhague. I això és, sens dubte, el que trobareu al LEM 2015. Benvinguts!

L’equip de Gràcia Territori Sonor

Comments are closed.

2024 HISTÒRIC GTS · DISSENY: JOANA MOLL / CHIARA HUANG · DOCUMENTACIÓ: VÍCTOR NUBLA / O'GLOR CARVALHO · RSS Feed · Entra

Organic Themes