DOMUS 2010

GRÀCIA TERRITORI SONOR I L’ILLA DIAGONAL 
HAN ACTIVAT

DOMUS

(o com convertir l’edifici de Moneo-Solà Morales en un instrument sonor)

 

EL 27 DE MAIG DE 2010

DOMUS aporta una nova reflexió i una nova aplicació en les relacions entre el so i l’espai arquitectònic.

Un dispositiu que proporciona un entorn sonor inèdit a una tipologia d’espai com és un centre comercial, en una operació sense precedents en aquest tipus d’equipaments.

Fer més habitable aquest espai no suposa convertir-lo en el banc de proves d’experiments de conductisme psicològic ni tampoc en abocador de ràdio-fòrmules, sinó permetre que cada un dels seus segments, llocs de pas i punts de trobada dugui el visitant a tenir la certesa de que està “habitant” aquell lloc.

No es tracta d’un dispositiu musical, sinó d’una aplicació informàtica que consta d’un conjunt de programacions matemàtiques on es barregen l’atzar, el càlcul probabilístic, la síntesi d’àudio, els enregistraments concrets i les modificacions electròniques de tots ells basat en l’estudi particular de l’arquitectura i usos de l’espai i la recollida de dades externes via sensors, aplicada a l’equipament tècnic sonor prèviament instal·lat a l’edifici.

El resultat d’aquesta aplicació és un sistema sonor autogenerador que, instal·lat de forma permanent a l’illa Diagonal, dialoga constantment amb el seu entorn, proporcionant un fluxe de situacions acústiques en constant modificació.

DOMUS ha estat concebut per Gràcia Territori Sonor per a L’illa Diagonal.

L’any 2008 va començar el procés de conceptualització i anàlisi. Enguany s’han dut a terme els treballs de recerca, documentació, disseny del dispositiu i proves experimentals, que van culminar amb la desconnexió del terminal de fil musical i la posada en marxa de DOMUS en fase de proves el passat 31 de març. El 27 de maig de 2010, DOMUS va ser activat completament i presentat  a la premsa.

disseny del dispositiu:

anàlisi i concepte acústic: Albert Guitart

anàlisi informàtic i programació: Ignacio Lois

anàlisi i concepte arquitectònic: Ramon Faura

realització: Albert Guitart, Ignacio Lois, Ramon Faura

producció, recerca, documentació: Gràcia Territori Sonor (Sebastià Jovani, Lucy Tcherno Ivanenko, SIlvia Mura)

concepte i direcció del projecte: Gràcia Territori Sonor i L’illa Diagonal sobre una idea de Victor Nubla i Andrés Torres.

ubicació: L’illa Diagonal – Av. Diagonal 557 (Barcelona)

Comments are closed.

2024 HISTÒRIC GTS · DISSENY: JOANA MOLL / CHIARA HUANG · DOCUMENTACIÓ: VÍCTOR NUBLA / O'GLOR CARVALHO · RSS Feed · Entra

Organic Themes